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1.Imagen marcada / sin marcar IBÁÑEZ, F.; FERRARI, V. Las "superfrutas" nativas del Uuguay y por qué tenemos que avanzar en el desarrollo de su cadena de producción-comercialización. Revista INIA Uruguay, 2020, no. 61, p. 69-72. (Revista INIA; 61).
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2.Imagen marcada / sin marcar CONIBERTI, A.; DISEGNA, E.; FERRARI, V. El balance del Tannat en el sur de Uruguay. Manual para la caracterización y el ajuste del manejo del viñedo. Montevideo (Uruguay): INIA, 2014. 44 p. (Serie Técnica; 219) Trabajo financiado por: ANII, FUCREA, INAVI, INIA. Ejecución de actividades: INIA, INAVI, FQ, FUCREA.
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3.Imagen marcada / sin marcar DISEGNA, E.; CONIBERTI, A.; FERRARI, V. Clones de Tannat en Uruguay. Montevideo (Uruguay): INIA, 2014. 12 p. (Boletín de Divulgación ; 109) Trabajo financiado por INIA e INAVI.
Biblioteca(s): INIA Las Brujas; INIA Tacuarembó; INIA Treinta y Tres.
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4.Imagen marcada / sin marcar DISEGNA, E.; FERRARI, V.; CONIBERTI, A. Estudio comparativo de clones comerciales de Tannat (Vitis vinifera L.) en el sur del Uruguay. [Comparative Study of Commercial Clones of Tannat (Vitis vinifera L.) in Southern Uruguay.] Agrociencia Uruguay, v. 22(1): p. 33-42, 2017. Article history: Recibido: 2016-04-07 // Aceptado: 2017-04-13
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5.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; LUZARDO, S.; IBÁÑEZ, F. Pasturas versus granos: cómo la alimentación de novillos impacta en aspectos nutricionales de la carne. Revista INIA Uruguay, Setiembre 2021, no.66, p. 42-46. (Revista INIA; 66).
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6.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; DELLACASSA, E.; CONIBERTI, A.; BONNECARRERE, V.; DISEGNA, E. Aspergillus spp. incidence and ota production in uruguayan 'Tannat' vineyards. [Incidencia de aspergillus spp. y producción de ota en viñedos 'Tannat' uruguayos.]. [Aspergillus spp. incidenza e produzione di ota nei vignetti uruguaiani di Tannat.]. Poster 4007. Safety % Health, Poster. In: World Congress of Vine and Wine, 41st. Book of abstracts. Instituto Nacional de Vitivinicultura (INAVI), International Organisation of Vine and Wine (OIV), 2018, pp.4 655-656. 41 Congreso Mundial de la Vid y el Vino, 16 Asamblea General de la OIV, 19-23 de noviembre de 2018, Punta del Este, Maldonado, Uruguay. "Proyectando el futuro: desafíos de la producción y el mercado". 41st World Congress of Vine and Wine,...
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7.Imagen marcada / sin marcar DISEGNA, E.; CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; MAESO, D.; BONNECARRERE, M. Avances en la selección de clones uruguayos. In: DISEGNA, E.; CONIBERTI, A.; FERRARI, V. Clones de Tannat en Uruguay. Montevideo (Uruguay): INIA, 2014. p. 7-12 (Boletín de Divulgación ; 109)
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8.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; IBÁÑEZ, F.; CABRERA, D.; PINTADO, B. Bioactive compounds and antioxidant capacity in native fruits of Uruguay. [Compuestos bioactivos y capacidad antioxidante en frutos nativos del Uruguay]. [Compostos bioativos e capacidade antioxidante em frutos nativos do Uruguai . INNOTEC, Revista del LATU, 2019, number 19, pages 64-75. Doi: 10.12461/19.02 Article history: Recibido: 10 Setiembre 2019 / Aprobado: 12 Noviembre 2019 / Publicado: 27 Diciembre 2019.
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9.Imagen marcada / sin marcar CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DISEGNA, E.; DELLACASSA, E.; LAKSO, A. Cover crops management to restrict water availability, vine growth rate and final canopy size with no impact on fruit yield. [Manejo del cultivo de cobertura para restringir la disponiblidad de agua, la tasa de crecimiento de la vid y el tamaño de la canopia, sin afectar el rendimiento potencial de la fruta.]. [Gestione delle colture di copertura per limitar la disponibilitá di acqua, il tasso di crescita della vite e la dimensione finale della chioma senza impatto sulla resa potenziale di fruta.]. Abstract 2018-2072. Viticulture and adaptation to environmental challenges. Oral & short. In: World Congress of Vine and Wine, 41st. Book of abstracts. Instituto Nacional de Vitivinicultura (INAVI), International Organisation of Vine and Wine (OIV), 2018, pp.45-46. 41 Congreso Mundial de la Vid y el Vino, 16 Asamblea General de la OIV, 19-23 de noviembre de 2018, Punta del Este, Maldonado, Uruguay. "Proyectando el futuro: desafíos de la producción y el mercado". 41st World Congress of Vine and Wine,...
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10.Imagen marcada / sin marcar DISEGNA, E.; CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; RODRIGUEZ, P. Estudio comparativo de clones comerciales de origen francés en el sur del Uruguay. In: DISEGNA, E.; CONIBERTI, A.; FERRARI, V. Clones de Tannat en Uruguay. Montevideo (Uruguay): INIA, 2014 p.1-5 (Boletín de Divulgación ; 109)
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11.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; GIL, G.; HEINZEN, H.; ZOPPOLO, R.; IBÁÑEZ, F. Influence of Cultivar on Nutritional Composition and Nutraceutical Potential of Pecan Growing in Uruguay. Frontiers in Nutrition, 2022, volume 9, e868054. OPEN ACESS. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.868054 Article history: Received 02 February 2022; Accepted 30 May 2022; Published: 22 June 2022. -- Correspondence: Facundo Ibáñez, fibanez@inia.org.uy -- Edited by: Elena Ibañez, Institute of Food Science Research (CSIC), Spain. Reviewed by:...
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12.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; DISEGNA, E.; DELLACASSA, E.; CONIBERTI, A. Influence of timing and intensity of fruit zone leaf removal and kaolin applications on bunch rot control and quality improvement of Sauvignon blanc grapes, and wines, in a temperate humid climate. Scientia Horticulturae, 2017, v.223, p. 62-71. Article history: Received 6 November 2016; Received in revised form 22 May 2017; Accepted 24 May 2017. Available online 27 May 2017.
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13.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; DELLACASSA, E.; CONIBERTI, A.; DISEGNA, E. Role of grapevine vegetative expression on Aspergillus spp. incidence and OTA accumulation in wines produced in a temperate humid climate. Food Additives & Contaminants - Part A Chemistry, Analysis, Control, Exposure and Risk Assessment, 2017, v.34 (2), p.299-306 Article History: Received 01 Jul 2016; Accepted 17 Oct 2016; Accepted author version posted online: 24 Oct 2016; Published online: 13 Dec 2016
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14.Imagen marcada / sin marcar CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DISEGNA, E.; GARCÍA PETILLO, M.; LAKSO, A.N. Complete vineyard floor cover crop to reduce grapevine susceptibility to bunch rot. European Journal of Agronomy, September 2018, v.99: 167-176. Article history: Received 14 September 2017; Received in revised form 1 July 2018; Accepted 13 July 2018. This research was supported by ANII (Agencia Nacional de Investigación e Innovación), INAVI (Instituto Nacional de Vitivinicultura)...
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15.Imagen marcada / sin marcar IBÁÑEZ, F.; FERRARI, V.; RODRÍGUEZ, G.; VICENTE, E.; MARTINEZ, C.; ALVAREZ, A. Cebollas del Programa de Mejoramiento Genético de Hortalizas de INIA como fuente de quercetina para una dieta saludable. [Resumen] In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Hortícola. Resúmenes. Jornada Mejoramiento Genético de Hortalizas: Ciencia y Tecnología para la producción y el consumidor, 2019, Salto, Uruguay. Trabajos de investigación relacionados al proyecto. Salto (UY): INIA, 2019. p. 12-13.
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16.Imagen marcada / sin marcar IBÁÑEZ, F.; ZOPPOLO, R.; FERRARI, V.; DÍAZ, M.; PAULLIER, J.; ROSSINI, C. Estudios de producción y efectividad bioinsecticida de extractos de paraíso (Melia azedarach L.). Jornada de divulgación, 30 setiembre 2008, INIA Las Brujas. ln: INIA Las Brujas; Programa Nacional Producción Familiar; Programa Nacional Producción y Sustentabilidad Ambiental. Avances de resultados en producción orgánica. Jornada de divulgación. Canelones (UY): INIA, 2008. p. 18-26. (INIA Serie Actividades de Difusión; 551)
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17.Imagen marcada / sin marcar LADO, J.; MOLTINI, A.; PINTOS, P.; LUQUE, E.; FERRARI, V.; IBÁÑEZ, F.; RIVAS, F. Evaluación del comportamiento postcosecha y principales antioxidantes presentes en la pulpa de mandarinas nacionales. In: INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria); Programa Nacional Producción Frutícola. Resultados de Investigación en Postcosecha de Frutos Cítricos. Jornada de divulgación. INIA Salto Grande, 29 de Noviembre de 2019. Salto Grande (UY): INIA. p. 22-32. (Serie Actividades de Difusión; 794).
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18.Imagen marcada / sin marcar CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DISEGNA, E.; LAKSO, A.N.; GARCÍA PETILLO, M. Interactions of under-trellis cover crops and planting density to achieve vine balance in a temperate humid climate (Conference Paper). Acta Horticulturae, 8 November 2017, 1177, p. 339-348. (Acta Horticulturae; 1177) Article history: Published 8 November 2017. In: Acta Horticulturae (ISHS) 1177: International Symposium on Physiological Principles and Their Application to Fruit Production. Editor: T. Robinson.
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19.Imagen marcada / sin marcar CONIBERTI, A.; FERRARI, V.; DELLACASSA, E.; BOIDO, E.; CARRAU, F.; GEPP, V.; DISEGNA, E. Kaolin over sun-exposed fruit affects berry temperature, must composition and wine sensory attributes of Sauvignon blanc. European Journal of Agronomy, 2013, v.50, p.75-81. Article history: Received 3 May 2013 / Received in revised form 1 June 2013 / Accepted 3 June 2013.
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20.Imagen marcada / sin marcar FERRARI, V.; RODRÍGUEZ, G.; GONZÁLEZ-ARCOS, M.; VICENTE, E.; GIMÉNEZ, G.; IBÁÑEZ, F. Nutritional quality and nutraceutical potential of fruits and vegetables as a tool for genetic breeding programs. [Calidad nutricional y potencial nutracéutico de frutas y hortalizas como herramientas para elmejoramiento genético.]. [Qualidade nutricional e potencial nutracêutico de frutas e vegetais como ferramentas de melhoramento genético.] Celebrating the International Year of Fruits and Vegetables. Section 1. Benefits of consuming fruits and vegetables: diets, lifestyles and Agrociencia Uruguay, 2021, vol. 25, NE2, e814. doi: https://doi.org/10.31285/AGRO.25.814 Article history: Received 25 May 2021; Accepted 20 Sep 2021; Published 05 Jan 2022. Editores: Maximiliano Dini (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria (INIA), Programa Nacional de Investigación en Producción Frutícola, Estación...
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Biblioteca (s) :  INIA Las Brujas.
Fecha actual :  29/06/2022
Actualizado :  02/12/2022
Tipo de producción científica :  Artículos en Revistas Indexadas Internacionales
Circulación / Nivel :  Internacional - --
Autor :  FERRARI, V.; GIL, G.; HEINZEN, H.; ZOPPOLO, R.; IBÁÑEZ, F.
Afiliación :  VIRGINIA PAULINA FERRARI MORENA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; GUILLERMO GIL, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; HORACIO HEINZEN, Laboratorio de Química de Productos Naturales, Departamento de Química Orgánica, Facultad de Química, Universidad de la República, Montevideo, Uruguay; ROBERTO JOSE ZOPPOLO GOLDSCHMIDT, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay; FACUNDO IBÁÑEZ SILVA, INIA (Instituto Nacional de Investigación Agropecuaria), Uruguay.
Título :  Influence of Cultivar on Nutritional Composition and Nutraceutical Potential of Pecan Growing in Uruguay.
Fecha de publicación :  2022
Fuente / Imprenta :  Frontiers in Nutrition, 2022, volume 9, e868054. OPEN ACESS. doi: https://doi.org/10.3389/fnut.2022.868054
DOI :  10.3389/fnut.2022.868054
Idioma :  Inglés
Notas :  Article history: Received 02 February 2022; Accepted 30 May 2022; Published: 22 June 2022. -- Correspondence: Facundo Ibáñez, fibanez@inia.org.uy -- Edited by: Elena Ibañez, Institute of Food Science Research (CSIC), Spain. Reviewed by: Anabela Marisa Azul, University of Coimbra, Portugal; Lucia Panzella, University of Naples Federico II, Italy; Abraham Wall-Medrano, Universidad Autónoma de Ciudad Juárez, Mexico. LICENCE: This is an open-access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License (CC BY). -- This article is part of the research topic "Insights into Food Science and Technology in Latin America" - https://www.frontiersin.org/research-topics/27424/insights-into-food-science-and-technology-in-latin-america#articles
Contenido :  ABSTRACT. - Composition and antioxidant properties of sixteen pecan [Carya illinoinensis (Wangenh) K. Koch] cultivars grown simultaneously in a single experimental orchard in Uruguay were evaluated to characterize their nutritional properties and nutraceutical potential. The percentage of oil, moisture, ash, minerals, and proteins were determined and also the fatty acid profile. Total phenolic compounds [18-41 mg gallic acid equivalents (GAEs)/g], condensed tannin [2-12 mg catechin equivalents (CEs)/g], and tocopherols (110-163 ?g/g) contents were estimated in nut kernels. Total phenolic compounds (32-117 mg GAE/g), condensed tannins (130-357 mg CE/g), and total anthocyanins (1-3 mg 3-glucoside cyanidin/g) were also determined for pecan shells. The antioxidant activity in shells [57.15-578.88 ?mol Trolox equivalents (TEs)/g] was 5 times higher compared with the kernels (23.15-156.60 ?mol TEs/g) measured with hydrophilic ORAC. Bioactive compounds concentrations present statistically significant genetic variability between cultivars studied (p < 0.05). The presence of phenolic compounds was related with high-antioxidant capacity in kernels and shells, and a strong correlation between content of total phenolic compounds and condensed tannins in pecan shells was found. Principal component analysis (PCA) and hierarchical cluster analysis (HCA) show association between cultivars and the observed variables. The nutritional profile in the different cultivars showed the trends descri... Presentar Todo
Palabras claves :  Antioxidant activity (AA); Carya illinoinensis; Fatty acids; Nuts; ORAC; PLATAFORMA AGROALIMENTOS; Polyphenols; Tannins; Tocopherols.
Asunto categoría :  F01 Cultivo
URL :  http://www.ainfo.inia.uy/digital/bitstream/item/16899/1/fnut-09-868054.pdf
Marc :  Presentar Marc Completo
Registro original :  INIA Las Brujas (LB)
Biblioteca Identificación Origen Tipo / Formato Clasificación Cutter Registro Volumen Estado
LB103106 - 1PXIAP - DDFrontiers in Nutrition/2022
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